TRAINING OVER INCLUSIE, DIVERSITEIT, MACHT EN VERSCHIL

In deze vierdaagse diversiteitstraining leer je hoe je diversiteit voor je kunt laten werken. Je ontwikkelt inclusieve vaardigheden om goed met de dynamiek van verschillen om te gaan. We onderzoeken wat er op de grens tussen ‘dat wat we normaal en niet normaal’ vinden gebeurt. De training is verdeeld over 2 x 2 dagen met een aantal weken daartussen voor praktijk- en reflectieopdrachten.

Voor wie is deze diversiteitstraining en waarom?

De Jam Cultures diversiteitstraining is voor iedereen die met mensen werkt en zijn of haar inclusieve vaardigheden wil vergroten. Zeer geschikt voor mensen in een leidende of begeleidende rol: leiders, bestuurders, trainers, adviseurs, coaches, politici, docenten, journalisten, ouders.

Mogelijk heb je bij ons al een andere training gedaan (Deep Democracy, Training Anders Kijken, Creating & Holding Space) en vraag je je af of deze training dan nog wat toevoegt. Het antwoord is: ja. We hebben de trainingen zo ontworpen dat ze in willekeurige volgorde en los van elkaar gevolgd kunnen worden. Omdat we in elke training menselijke interacties vanuit een andere invalshoek benaderen, en deze processen met andere modellen en oefeningen onderzoeken, zijn de inhoud en vaardigheden aanvullend, verdiepend en elke keer weer verrijkend.

Wat je kunt verwachten.

In 2 x 2 dagen brengt deze verdiepende training je inzichten, inspiratie, theorieën en vaardigheden om nog effectiever om te gaan met de dynamiek van verschillen. Om de theorie kracht bij te zetten, bestaat ons trainersduo uit een witte en een zwarte trainer. Ze wisselen vanuit verschillende perspectieven kennis en ervaring uit met jullie en met elkaar. Daarmee brengen ze het werken met verschil direct in praktijk.

Het vergroot je inclusieve leiderschap en je vermogen lastige gesprekken te voeren en daarin jouw eigen rank te pakken. We bieden je concrete antropologische kennis, pittige ervaringen en ruimte voor vragen en reflectie. Je vergroot je eigen inclusieve vaardigheden en ontwikkelt jouw eigen stem, visie en (aanzet tot) een plan hoe je diversiteit en inclusie in jouw werkcontext verder kunt brengen. De training zal je bewustzijn op de thema’s en principes die spelen bij inclusie vergroten. En we reiken je praktische tools en technieken aan om je inclusieve vaardigheden te vergroten.

We gaan intensief met elkaar aan de slag. Met een actieve mix van begrijpen (theorie), voelen (reflectie) en doen (vaardigheden). Met ruimte voor jouw persoonlijke vragen. We leren aan de hand van de methode van de Jam Cirkel. We doorlopen deze Jam Cirkel op verschillende manieren; met concrete theorie, morele dilemma’s, indringende simulaties, reflectie opdrachten en praktische vaardigheden. De Jam Cirkel geeft het HOE, de acht inclusie principes het WAT, en waar nodig besteden we ook nog aandacht aan het WAAROM van diversiteit en inclusie.

leef het leven & stel je open

Wat we van je vragen? Een actieve en lerende rol, zodat we er met elkaar zoveel mogelijk uit kunnen halen. En… come as you are… kom zoals je bent. We nodigen je uit om je drie dagen onder te dompelen in de dynamiek van verschillen (en overeenkomsten).

Klik op onderstaande data om je aan te melden:

[hd_events event="30210"]

HOE, WAT, WAAR

Corona en Maatregelen

PRAKTISCH: DE TIJDEN

We starten alle dagen van 9.30 (9.00 inloop) tot 17.00 uur. Wij zorgen voor eten en drinken.

Tussendoor kun je thuis overnachten, of zelf in de buurt van de locatie voor een overnachting zorgen (wat wellicht fijn is als je echt volledige focus op de training wilt; het zijn lange intensieve dagen). Ongeveer een maand van tevoren ontvang je een lijstje met tips voor hotels en B&B’s.

INCLUSIEF SAMENWERKEN

Het creëren van sterke tribes, sterke organisaties, betekent goed omgaan met verschillen. Inclusief samenwerken dus! Omgaan met diversiteit en inclusie roept vaak veel vragen op. Tijdens de training is er veel ruimte om jouw vragen in te brengen. Vragen die zeker aan bod zullen komen zijn:

  • Je ziet en ervaart de verschillen in de groepen waarmee je werkt en je zou daar graag meer uithalen.
  • Jouw organisatie heeft een ontwikkelopgave naar meer diversiteit, maar dat blijkt nog niet zo makkelijk door te voeren. Wat is er nodig?
  • Al die verschillen in het team, tijdens de fusie, in de ketensamenwerking, in dat internationale team… het is af en toe knap lastig. Hoe geef je hier nu leiding aan?
  • Je ziet het vastlopen bij collega’s (en op het schoolplein, tijdens familiereünies). De gesprekken verharden, de grappen worden minder grappig. Je wilt verdere escalatie of polarisatie voorkomen. Hoe dan?
  • Ergens zie je wel dat macht en ranking en privileges een rol spelen. Maar hoe bespreek je dit zonder dat iedereen elkaar in de haren vliegt?
  • Je staat wel open voor een eerlijk gesprek, maar ziet op tegen de emoties. Hoe pak je dit aan?
  • Soms ervaar je onrecht in de manier waarop mensen met elkaar en elkaars mening omgaan. Hoe leg je ergens een grens, hoe normeer je gedrag in een inclusieve omgeving die uitgaat van vrijheid en openheid?

Inclusieve organisaties

In inclusieve organisaties zijn alle mensen welkom, maar niet elk gedrag. We luisteren naar iedere mening, we mogen het oneens zijn met elkaar en we zijn bereid onze eigen waarheid uit te dagen. Verwondering en twijfel zijn welkom en je mening bijstellen na nieuwe inzichten is normaal. Actief zoeken naar afwijkende meningen is een gewoonte. Tegelijkertijd is er het besef dat diversiteit niet alleen maar leuk en verrijkend is. Het is ook lastig en soms bloedstollend irritant. Wie mag wat bepalen? Wie waar welke grens mag leggen is de machtsvraag die bij diversiteit en inclusie hoort. Op de grens van jouw en mijn wensen, voorkeuren, gewoonten en groepen bevinden zich zowel de uitdagingen als de kansen. Op de grens gebeurt het.

Opzet

Jam Cultures zien inclusie als een jamsessie. Inclusief leiderschap betekent liefdevol begrenzen en krachtig verbinden. Samenwerken vanuit ieders eigen geluid. Snoeihard en soft tegelijk. Deze training is gebaseerd op de visie, methode en acht inclusie principes beschreven in het boek Jam Cultures van Jitske Kramer, aangevuld met de antropologische inzichten over hoe mensen met het voeren van goede kampvuurgesprekken sterke tribes bouwen, zoals beschreven in het boek Building Tribes.

Jam Cultures biedt een zienswijze en praktische methode om met tegenstellingen, verschillen en conflicten om te gaan. De methode is gebaseerd op de Jam Cirkel, kent acht inclusie principes en drie concrete vragen. De drie concrete vragen kunnen we nu alvast verklappen: Wie heeft er nog een ander idee? Wie herkent dit, en wie niet? Wat heb jij nodig om…? Zorg ervoor dat je met elkaar minstens vijf keer per dag deze vragen stelt, luister oprecht naar de antwoorden en sta verstelt van het resultaat.

Schrijf je in voor de wachtlijst

Lijkt de training vol? Wij maken gebruik van een wachtlijst. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt op de training.
 
 
Je komt op de wachtlijst door je aan te melden voor de training op een datum waar nog plek is, zo ben je in ieder geval verzekerd van een plekje op de door jou uitgezochte training.
Als je dan op het inschrijfformulier aangeeft voor welke data je op de wachtlijst wilt komen, zullen wij je benaderen zodra er een plekje vrijkomt. 
 
 
Op deze manier hebben we al je gegevens al en kunnen we je makkelijk een plek op een eerdere training toewijzen.